Πριν απο το Χειρουργείο

Σε λίγες ημέρες πρόκειται να υποβληθείτε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Αδιαμφισβήτητα και μόνο το άκουσμα της παραπάνω είδησης προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα τόσο στον ασθενή όσο και στο  άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον. Ωστόσο η καρδιοχειρουργική επέμβαση, ανεξαρτήτως βαρύτητας, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται είτε σαν μια επέμβαση που θα εξασφαλίσει τη ζωή του ασθενούς στην περίπτωση ενός επείγοντος προβλήματος είτε σαν μια επέμβαση που θα απαλλάξει τον ασθενή απο πιθανά συμπτώματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του, στην περίπτωση ενός χρόνιου προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ραντεβού, ο Ιατρός θα αφιερώσει επαρκή χρόνο προκειμένου να εξηγήσει στον ασθενή: για ποιούς λόγους και τι είδους καρδιοχειρουργική επέμβαση απαιτείται, ποιά θα είναι τα πιθανά οφέλη της και ποια η επικινδυνότητα της. Ο Καρδιοχειρουργός  ενεμερώνει τον ασθενή  βασει του καθιερωμένου μαθηματικού μοντέλου Euroscore (www.euroscore.org) σχετικά με το ποσοστό του χειρουργικού κινδύνου, το οποίο διαμορφώνεται απο την παρούσα κατάσταση του ασθενούς και τις συνυπάρχουσες νοσηρότητες. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι η πλειονότητα των επεμβάσεων στη σημερινή εποχή στις καλά οργανωμένες Καρδιοχειρουργικές Μονάδες, επιτυγχάνεται με ποσοστά θνητότητας και νοσηρότητας <1%. Κατά τη διάρκεια του προεγχειρητικού ραντεβού ο Ιατρός θα καθορίσει επίσης: αν απαιτούνται κάποιες επιπλέον διαγνωστικές εξετάσεις (π.χ αξονική θώρακος, Triplex καρδιάς) οι οποίες μπορούν να συνταγογραφηθούν και να πραγματοποιηθούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση του ασθενούς κατά την ημέρα της εισαγωγής του αλλά θα ορίσει και ποιά απο τα φάρμακα της λαμβανόμενης φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να διακοπούν και πότε.

Κατά την ημέρα της εισαγωγής ο ασθενής θα πρέπει να προσέλθει στο Νοσοκομείο μεταξύ 12:00-14:00. Θα πρέπει να έχει μαζί του:

  • την αστυνομική του ταυτότητα ή το διαβατήριο του

  • το βιβλιάριο του Ασφαλιστικού του Ταμείου

  • την κάρτα και το συμβόλαιο του σε περίπτωση Ιδιωτικής Ασφάλειας (στην περίπτωση αυτή θα πρέπει εγκαίρως να έχει ενημερώσει τον ασφαλιστή του για την επέμβαση που πρόκειται να υποβληθεί)

  • τα πρωτότυπα έγγραφα των εξετάσεων που επέδειξε στον Ιατρό κατά το προεγχειρητικό ραντεβού μαζί με τα CD τους. Σε περίπτωση που ο ασθενής φέρει βηματοδότη, θα πρέπει να προσκομίσει την κάρτα που του χορηγήθηκε κατά την εμφύτευση του βηματοδότη

  • τα φάρμακα τα οποία ο ασθενής ελάμβανε συστηματικά μέχρι εκείνη τη στιγμή 

Η Γραμματέας του Ιατρύ θα υποδεχθεί τον ασθενή στην Κεντρική Είσοδο και θα τον οδηγήσει να πραγματοποιήσει τον προεγχειρητικό έλεγχο που περιλαμβάνει: ΗΚΓ, αιματολογικές εξετάσεις και ακτινογραφία θώρακος. Τα ανωτέρω θα ολοκληρωθούν σε περίπου 30mins και ακολουθως ο ασθενής θα οδηγηθεί στο Θάλαμο Νοσηλείας του. Εκεί θα τον υποδεχθούν οι Νοσηλευτές του Ορόφου και αφού ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη προετοιμασία του, θα τον επισκεφθεί η Αναισθησιολόγος της Ομάδος, η οποία θα εξετάσει τον ασθενή και θα του εξηγήσει κάποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες σχετικά με την επερχόμενη επέμβαση. Τέλος θα τον επισκεφθεί και ο κ Αντωνίου, ο οποίος θα ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και θα ζητήσει απο τον ασθενή να υπογράψει το έντυπο συγκατάθεσης.

Αξίζει να τονισθεί ότι ο ο ασθενής και οι οικείοι του προ της εισαγωγής θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε να έχει πραγματοποιηθεί κατάθεση 4 φιαλών αίματος. Σχετικά με την κατάθεση αίματος, οποιοδήποτε άτομο επιθυμεί, ανεξαρτήτως ομάδος αίματος, θα πρέπει να επισκεφθεί οποιοδήποτε δημόσιο Νοσοκομείο στην επικράτεια της Ελλάδος και να αναφέρει ότι προσφέρει τη συγκεκριμένη φιάλη αίματος για το συγκεκριμένο ασθενή (Ονοματεπώνυμο) που πρόκειται να υποβληθεί σε καρδιοχειρουργική επέμβαση στο Νοσοκομείο Ευρωκλινική. Η Αιμοδοσία της Ευρωκλινικής καλύπτεται απο την Αιμοδοσία του ΓΝΑ "Ιπποκρατείου".Σε περίπτωση που ο ασθενής ή κάποιος απο τους οικείους του είναι αιμοδότης θα πρέπει να ενημερώσει εγκαίρως την Αιμοδοσία καθώς πιθανόν να δικαιούται περισσοτέρων της μιάς φιαλών αίματος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων καθόλη τη διάρκεια της Νοσηλείας του ασθενούς δε χρησιμοποιούνται πλέον των 1-2 φιαλών αίματος. Οι λοιπές αποδεσμεύονται και ο ασθενής ή η οικογένεια του μπορούν να τις διαθέσουν όπου κρίνουν αναγκαίο.   

Τέλος θα πρεπει να αναφερθεί ότι στην Καρδιοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ευρωκλινική, η νοσηλεία του συμβεβλημένου με ΕΟΠΥΥ ασθενούς γίνεται σε δίκλινο δωμάτιο, χωρίς καμία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνσή του.

Κατά την ημέρα του χειρουργείου

Κατά την ημέρα χειρουργείου, περίπου στις 7:20πμ ο ασθενής θα μεταφερθεί απο το Θάλαμο του στη χειρουργική αίθουσα. Εκεί θα τον υποδεχθεί το Αναισθησιολογικό Team και ο Ιατρός με τα λοιπά μέλη της ομάδος του και μετά την προβλεπόμενη μισής ώρας διαδικασία για την εισαγωγή των καθετήρων και της διασωλήνωσης απο την Αναισθησιολόγο, θα ξεκινήσει η καρδιοχειρουργική επέμβαση, η οποία θα ολοκληρωθεί 4-6 ώρες αργότερα. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, η Αναισθησιολόγος ενημερώνει τουλάχιστον 2-3 φορές τα μέλη της οικογενείας του ασθενούς,ενώ μετά το πέρας της επεμβάσεως ενημερώνονται ενδελεχώς απο τον κ Αντωνίου. 

Ο ασθενής μετά την ολοκλήρωση της επεμβάσεως θα οδηγηθεί διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Τούτο γίνεται για να: αφυπνισθεί ομαλά ο ασθενής, να υπάρχει απόλυτος έλεγχος του πόνου αλλά και να σταθεροποιηθούν όλες οι απαραίτητες αιμοδυναμικές παρέμετροι. Μόλις τούτο επιτευχθεί, το εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ, σε συνεννόηση πάντα με την Καρδιοχειρουργική Ομάδα, θα προχωρήσει στην αποσωλήνωση του ασθενούς. Ο ασθενής για καθαρά προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει στη ΜΕΘ για το υπόλοιπο της ημέρας του χειρουργείου. Την επόμενη ημέρα και αφότου αφαιρεθούν απο τον κ Αντωνίου, δυο μικρά σωληνάκια απο το κατωφερέστερο σημείο την τομής, ο ασθενής θα μεταφερθεί στο θάλαμο νοσηλείας του.

Μετά το χειρουργείο

Απο τη στιγμή που ο ασθενής θα μεταφερθεί στο Θάλαμο Νοσηλείας του υπάρχει συστηματική επίβλεψη και κινητοποίηση του απο την Ομάδα Φυσικοθεραπείας. Η επίβλεψη της μετεγχειρητικής πορείας του ασθενούς γίνεται αυστηρά απο τον κ Αντωνίου και τους Ιατρούς της ομάδος του. Η πλειονότητα των ασθενών θα εξέλθει απο το Νοσοκομείο 4-5 ημέρες μετά την επέμβαση. 

Αναφορικά με τον πόνο,ο οποίος αδιαμφισβήτητα αποτελεί και το μεγάλο πονοκέφαλο των ασθενών, θα πρέπει να τονισθεί ότι αυτό που βιώνει ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά είναι κάποιου είδους ενόχληση στο σημείο της τομής (2-3 με κλίμακα 0-10). Τούτο χάρη στις μικρές τομές που επιλέγονται αλλά και στην ισχυρή αναλγητική αγωγή που ακολουθείται. Η περιγραφείσα αυτή ενόχληση απο την πρώτη κιόλας μετεγχειρητική ημέρα μειώνεται σταδιακά με αποτέλεσμα 7-10 ημέρες αργότερα,ο ασθενής να μη βιώνει καμιά ενόχληση.

Κατά την ημέρα του εξιτηρίου, επιστρέφεται στον ασθενή ο φάκελος με τις προεγχειρητικές του εξετάσεις ενώ ταυτόχρονα του παραδίδεται και ένας φάκελος με:το πρακτικό του χειρουργείου αλλά και ένα αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα. Ο εν λόγω φάκελος προωθείται ηλεκτρονικά και στο Θεράποντα Καρδιολόγο.Ο ασθενής απο την ημέρα που θα βρεθεί πίσω στην οικεία του , παροτρύνεται ομαλά και σταδιακά να επανέλθει στη φυσική του δραστηριότητα. Συγκεκριμένα ενθαρρύνεται να περπατά καθημερινά σε ομαλό η ελαφρώς αναφορικό επίπεδο και με σταδιακά αυξανόμενη χρονική διάρκεια. Κάποια ήπια ενοχλήματα που μπορεί να βιώνει δεν θα πρέπει να τον αποθαρρύνουν καθώς σχετίζονται κατά κύριο λόγο με μυοσκλετικά ενοχλήματα, λόγω της επεμβάσεως, τα οποία σταδιακά θα υφεθούν. Οι δυο υποχρεωτικοί περιορισμοί που θα σας αναφερθούν απο τον κ Αντωνίου είναι: η αποφυγή άρσης βάρους για 4-6 εβδομάδες προκειμένου να ολοκληρωθεί η επούλωση του στέρνου και η αποφυγή οδήγησης για 1 μήνα. Ο ασθενής θα πρέπει, κυρίως στην περίπτωση της αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (by pass), να τροποποιήσει πιθανούς προεγχειρητικούς παράγοντες κινδύνου: υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση παχυσαρκία, υπερουριχαιμία κ.α. Αναφορικά με τη διατροφή του, δεν απαιτούνται ιδιαίτεροι περιορισμοί πέραν των τυπικών οδηγιών για τη ρύθμιση των λιπιδίων και του σακχάρου του αίματος και της προτιμήσεως της μεσογειακής διατροφής , με ιδιαίτερη έμφαση στο να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση αλατιού. Ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν οι ασθενείς που επρόκειται να λάβουν αντιπηκτική αγωγή (Sintrom), οι οποίοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον πρώτο καιρό τη συστηματική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ. Κατά την έξοδο τους  απο το Νοσοκομείο, μετά την υποχρεωτικκή εκπαίδευση για την λήψη της αντιπηκτικής αγωγής , θα τους παραδοθεί και ένας πίνακας με τις εν λόγω τροφές που επηρεάζουν τη ληφθείσα αγωγή.

Ο ασθενής , θα συναντήσει τον Ιατρό σε προγραμματισμένα ραντεβού σε 7 και ῏30 ημέρες  μετά την έξοδο του απο το Νοσοκομείο για την επίβλεψη της μετεγχειρητικής του πορείας. Στο τελευταίο ραντεβού και λίγες ημέρες πριν απο αυτό ο ασθενής θα πρέπει να έχει υποβληθεί σε κάποιες αιματολογικές εξετάσεις (γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, κάλιο, νάτριο, σάκχαρο) αλλά και ακτινογραφία θώρακος (F/P). Στα ραντεβού αυτά δεν απαιτείται η αφαίρεση ραμμάτων καθώς η σύγκλειση των τομών του δέρματος γίνεται με ενδοδερμική ραφή, χωρίς εξωτερικά ράμματα, στοχεύοντας στο άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα. 

Μετά το πέρας του ενός μηνός, ο ασθενής θα βρίσκεται πλεόν υπο την επίβλεψη του Θεράποντος Καρδιολόγου με τον οποίο πάντοτε ο κ Αντωνίου βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία. Ανεξαρτήτως όμως του παράπανω γεγονότος, ο κ Αντωνίου επιθυμεί να ενημερώνεται και ο ίδιος απο τους ασθενείς , ανα πάσα  στιγμή για οποιοδήποτε μείζων μετεγχειρητικό πρόβλημα.